Rouw- en verliesverwerking.

Op enig moment overkomt het ons allemaal dat wij om iemand of iets zullen rouwen. Rouw om een geliefd familielid of partner. Rouw om het verlies van een levensfase of een baan. Rouw om het verlies van gezondheid.

Rouw hoort bij het leven en treft iedereen. Over het algemeen geldt dat rouw- en verliesverwerking volgens een bepaald proces verloopt. En mits de onderliggende voorwaarden, zoals steun van de omgeving en acceptatie van het verlies aanwezig zijn, kan men op enig moment weer verder. Hoe moeilijk ook.

Rouw wordt gecompliceerd op het moment dat men het verlies níet kan verwerken. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Het verlies kan zeer plotseling en traumatisch zijn verlopen, denk aan ongelukken of zelfdoding. Maar ook niet herkende of erkende rouw kan leiden tot een chronisch rouwproces, denk aan het verlies van een heimelijke geliefde, verdwenen geliefden of familieleden die in een sektarische relatie belanden.

Omdat onverwerkte, gecompliceerde rouw kan leiden tot fysieke en psychische klachten is het verstandig om hulp te vragen om tot een goede rouw- en verliesverwerking te komen.